Är det födelsedag på gång är tårta på bordet ett måste. Att då baka en tårta tillsammans med barnet blir en rolig del av förberedelserna. Samtidigt får barnet en insikt om att det är en hel del knep och knåp inför ett barnkalas.

Tårtan

Till runda tårtor finns det färdiga tårtbottnar att köpa i affären men ska du göra hela jobbet kan du baka även tårtbottnarna. Det blir nästan alltid godare och du får dessutom färsk tårtbotten som inte hunnit bli torr. Recept finns att hitta på internet. ICA föreslår bland annat detta recept för tårtbakarentusiasterna. Det går till och med att baka bottnarna i förväg och frysa dem. Sedan när det är dags att dekorera är det bara att plocka fram bottnarna ur frysen.

Dekorationerna

Har kalaset ett visst tema kan det vara kul att anpassa tårtans utseende efter temat. Barnkalaset.se har tårtbilder som passar de flesta teman och dessutom tårtfigurer, tårtljus och strössel i alla möjliga färger tillsammans tårtband att sätta runt tårtan. Vill du inte ha en rund tårta finns det tårtformar i många olika former. Det går förstås att göra dina egna tårtdekorationer men många gånger kräver det precision och tålamod – något som inte hör till de starka sidorna hos de flesta barn. Bättre då att skaffa färdiga dekorationer och skapa något unikt utifrån dessa.

En annan sak som är rolig är att dokumentera tårtbaket med en serie foton när ni jobbar med tårtan. Det blir till en bildserie som är kul för barnet att ha senare i livet. Naturligtvis kompletterar du med bilder från själva kalaset också.