När det är dags för en tårta är det ju väldigt vanligt att man svänger förbi ett konditori eller liknande och köper en som alla normalt sett brukar gilla. Men att ta sig tiden och göra sin egen tårta kan vara pricken över i:et på vilken tillställning som helst.

Första steget är att planera tårtan. Får den exempelvis inte innehålla ett eller annat livsmedel på grund av allergi? Hur många ska tårtan räcka till? Vilken typ av tårta ska det vara? Dessa och andra frågor är bra att ha klart för sig långt innan man väl sätter igång.

Vill man göra något lite mer extravagant med hjälp av dekorationer kan det vara smart att göra dessa i sockerpasta då det går att förvara utan problem ett par veckor inför tillställningen. Sockerpasta går att få tag på i en mängd olika färger så vad man än känner för att skapa kan man nog hitta en som passar.

Tårtbotten kan man också göra en bra tid i förväg så länge man sedan fryser in dem. Den klarar sig lätt ett antal månader där. Men även om man bakar den strax innan kan det vara smart att frysa in den först då en halvtinat tårtbotten inte smular lika mycket som en tinad. När man skär den itu får man därför ett jämnare snitt.

Lägg sedan den utvalda fyllningen mellan halvorna och ställ in den i kylskåpet inlindad i plastfolie. Här får tårthalvorna chansen att suga i sig fyllningen och blir därmed saftigare. Dagen efter kan man ta fram tårtan igen och börja spackla den. Antingen med grädde eller en smörbaserad kräm.

Täck därefter tårtan med sockerpasta, marsipan eller grädde beroende på vilken typ av tårta det är tänkt att vara. Om det är sockerpasta eller marsipan är det viktigt att se till att biten är större än själva tårtan.

Avslutningsvis är det dags att dekorera tårtan och dekorationerna kan man ofta fästa bara med lite vatten mellan kontaktytorna. Alternativt kan man använda kristyr eller något annat kletigt och ätbart som håller dem på plats. Ställ den sedan i kylskåpen medan den väntar på att bli serverad.