Amerikanska efterrätter

Amerikanska efterrätter

By Anna Bergström 0 Comment

Amerika är ganska känd för sin mat. Kanske är detta inte alltid positivt, men när det kommer till sötsaker går det inte att neka att de har mycket att erbjuda. Bara bland efterrätterna finns det mycket man kan utforska och här tar vi en titt på några klassiker.Det är inte svårt att hitta recept på dessa efterrätter även på svenska sajter. Detta kan många gånger vara att föredra så slipper man konvertera alla främmande måttenheter de använder på andra sidan Atlanten. Ibland finns dock chansen att en del saker byts ut mot ekvivalenta ingredienser vi kan få tag på här i Sverige. Vill man vara lite mer autentisk kan man alltid titta på importerade ingredienser istället.

Chocolate Chip Cookies

Den klassiska mjuka kakan med små chokladbitar är något som alla är bekant med. Dessa har vi så klart även i våra egna varianter här i Sverige. Men det är värt att testa på ett riktigt amerikanskt recept också. Och naturligtvis serverar man dessa med ett stort glas mjölk.

Bananas Foster

Bananas foster är en favorit i USA och består av banan och vaniljglass. Till dessa har man även en sås gjord på smör, farinsocker, kanel, mörk rom och bananlikör. Bananerna tillagas tillsammans med såsen och serveras sedan över glassen.

Pecan Pie

Pecan pie är precis som det låter en paj där pekannötter spelar huvudrollen. Denna efterrätt har många olika varianter och  äts ofta vid högtider som jul eller amerikanska thanksgiving. Det har en speciell plats i amerikanska södern.

Whoopie Pie

Whoopie pie är en dessert som vandrar gränserna mellan både kaka och paj. Många förknippar denna med New England men det har sin plats i efterrättsköket över hela landet. Det är mer eller mindre två halvrundade bitar med grädde, glasyr eller liknande emellan dem. Kakbitarna är ofta choklad av en sort eller annan men det finns även andra varianter.