Odla ingredienser själv
By Anna Bergström
Om du gillar att baka och laga mat vet du själv hur dyrt det kan bli att köpa livsmedel. En del saker är billiga men de bra och lite mer nyttiga produkterna brukar kosta mer vilket gör det svårare att baka och laga mat som är nyttigare och hälsosammare. Ett sätt att spara pengar och lära sig något nytt är att odla saker själv.
Från fröer
Vill du går den långa vägen och lära dig odling från grunden ska du köpa dina ingredienser som fröer och lökar. Börja från noll och driv upp dem själv, det innebär mer jobb men det är tillfredsställande och lärorikt arbete.Du kan köpa fröer till en mängd vanliga örter, kryddor och grönsaker hos Simbadusa. Fröer odlas olika men generellt ska de stå varmt och fuktigt tills de har nått en viss höjd, sedan behöver du plantera om dem i större krukor där de får mer utrymme att växa. I början är det bra att använda såjord som inte är lika näringsrik och vid omplantering använda vanlig matjord eller blomjord beroende på frösort. Vill du odla på vintern ska du använda belysning ämnad för odling, den efterliknar solljus och alstrar värme så fröerna trivs.Läs alltid bak på fröpåsen hur du ska så för att få bästa resultat. Med våra korta somrar behöver många grönsaker och blommor förkultiveras inomhus för att hinna växa upp och ge skörd innan sommaren är slut. Det betyder att du börjar så frön mellan februari och april för att plantera ut dem när jorden utomhus blivit var. Fixa ett litet miniväxthus i inomhusformat för att hålla hög temperatur och fuktighet. Du kan använda plastfolie, plastförpackning eller äggkartonger för att skapa små jordhögar med fröer i. Du kan läsa hos Farbror Grön hur denne gör för att förså sina plantor.
Köpa färdiga
Du kan också nyttja färdiga grönsaker och kryddor för att skapa ett eget grönsaksland. Många färska kryddor och sallader behöver du bara sätta direkt ned i jorden och vattna får att få kontinuerlig skörd över hela året. En del odlare har också fått goda resultat när de skurit en grönsak i hälften och planterat. Risken är att köttet på grönsaker får fröerna att ruttna och mögla innan de kan börja gro, därför är det alltid bättre att ta ut fröerna och låta dem torka innan du planterar.Kryddor och örter kan vara besvärliga att driva upp, de kräver lite extra skötsel och underhöll får att må bra. Bästa genvägen är att köpa färska kryddor och örter som du planerat i ny jord när du kommer hem. De har väldigt tunna bladverk, vilket betyder att de kan inte lagra vatten. Se till att jorden inte torkar ut så kommer du att kunna skörda dina kryddor i många månader. Om du inte skördar med jämna mellan börjar gamla blad att multna och kan påverka resten av plantan. Har du ingen användning för kryddan just nu kan du finhacka och frysa in den.